Goda råd vid nybyggnation
Att få en bra start gör hela processen för nybyggnation enklare och effektivare. Här kommer Knuts Byggs bästa tips och råd:
Gör en budget. Tittat igenom din privatekonomi och räkna på bygg- och boendekostnaderna. Börjar redan här en dialog med din bank och försök också ta höjd för olika utmaningar i projektet som kan påverkar din ekonomi. Kontakta gärna oss för en förutsättningslös diskussion för att få bra input vad gäller kostnader och kritiska punkter i projektet.
Analysera tomten. Hitta rätt plats för din nybyggnad och var noga med att undersöka tomten så att huset, garaget eller uthuset byggs på absolut rätt plats. Kanske behövs tomten dräneras innan eller krävs det schaktning, sprängning eller andra markarbeten för att nybyggnationen ska få de bästa förutsättningar. Hur ser det ut med kommunalt avlopp och vatten? Finns det planbestämmelser som kan påverka? Lägg tid i den här fasen och var noggrann, det lönar sig i längden.
Välj rätt hus. Ska din nybyggnad vara helt unik eller vill du använda en lösning som redan finns idag? Att bygga nytt ger dig många möjligheter men tänk på att ett kataloghus idag kan anpassas relativt mycket i planlösningen. Det kan ge dig en mer kostnadseffektiv lösning än ett arkitektritat, så kallat lösvirkeshus, eftersom processen när du ritar och bygger från grunden ibland kan vara svår att överblicka. Vår erfarenhet är dock att valet av samarbetspartner kan har stor betydelse. Välj ett byggföretag som har bra kontakter med olika arkitekter och ett stort kontaktnät av entreprenörer. Det ger dig fler möjligheter och med en kontakt som samordnar, blir det enklare överblicka alla delar i projektet. Kontakta oss, så berättar vi mer om hur Knuts Bygg jobbar.
Lägg tid på uppstarten. Se till att du har alla papper i ordning innan nybyggnationen startar. Du behöver ha ett köpeavtal om du väljer ett kataloghus. Du behöver ha en nybyggnadskarta där ditt hus eller byggnad är inritad och kartan beställer du av kommunen. Se till att du också vet vilka kontroller som kommunen eventuellt ska göra under byggprocessen. Att missa en sådan innebär oftast onödiga straffavgifter. Du behöver också bygglov där du i din ansökan ska lämna in ritningar och utse någon som är kontrollansvarig för nybyggnationen. När bygglovet är godkänt ska alla handlingar kontrolleras av kommunen i ett tekniskt samråd, där en kontrollplan upprättas. Väljer du oss som samarbetspartner hjälper vi dig genom varje steg på vägen.
Se till att vara försäkrad. Det finns olika försäkringar att teckna och vissa försäkringar, som färdigställandeförsäkring, kan vara obligatorisk för att din bygganmälan och ditt bygglov ska gå igenom. Ytterligare en försäkring som ger trygghet är nybyggnadsförsäkring som kan tecknas av byggherre, husleverantör eller entreprenör. Den gäller tio år och ersätter skador som uppstår på grund av felaktigt utfört arbete. Knuts Bygg har alltid gällande försäkringar enligt de krav byggbranschen ställer. Det är en självklarhet för oss.